- Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders breken met de fractie van Forum voor Democratie.
- Volgens hen is er een verschil van inzicht met Thierry Baudet over de manier waarop politiek bedreven wordt.
- De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat er wrevel binnen de fractie was.
De Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie is uit elkaar gevallen. Fractieleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders hebben besloten als zelfstandige fractie door te gaan.
In een bericht op Twitter laat Van Haga weten dat er “een verschil van inzicht is ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt.” Volgens de drie Kamerleden blijft bij hun nieuwe fractie “het oorspronkelijke verkiezingsprogramma van FVD leidend.”
De Tweede Kamer bevat nu een recordaantal van achttien fracties.
De afgelopen weken wezen politieke duiders er al op dat er steeds meer wrijving binnen de fractie van Forum voor Democratie zou zijn. Van Haga noemde een 5-meiposter die mede was ondertekend door organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet ‘onverstandig’.
In een laatste incident maakte Van Haga excuses voor de manier waarop zijn fractievoorzitter de coronaregels in de Tweede Kamer aan zijn laars lapte. Baudet, die eerder ziek thuis was gebleven, heeft zich niet laten testen op corona. "Coronagriep, of een andere griep, wat maakt het uit", verklaarde hij op vragen van journalisten.
Bij 'een wijnproeverij' op de fractiekamer zouden eerder meerdere Forumleden ziek zijn geworden. Ook Baudet was daarbij aanwezig.
FVD zegt in een reactie het vertrek van de drie Kamerleden te betreuren. "Juist in deze tijd waarin Forum voor Democratie de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid, zou gezamenlijk optrekken onder één naam, wat ons betreft, altijd een betere keuze zijn geweest."
Forum wil "constructief" blijven samenwerken met het vertrokken drietal.
Nog vóór de verkiezingen van afgelopen maart verlieten de prominente FVD-leden Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek de partij. Eerdmans en Nanninga begonnen daarop een eigen politiek partij, JA21. Die partij behaalde 3 zetels in de Tweede Kamer.